مصرف داروهای ضد افسردگی امروزه در جوامع مختلف جهانی افزایش چشمگیری داشته است و افراد بسیار زیادی به دلیل سبک زندگی نادرست یا مشکلات روحی که با آن درگیر هستند، دچار افسردگی های خفیف یا حاد می شوند. مصرف داروهای ضد افسردگی نیازمند تجویز پزشک معالج است و به صورت خودسرانه نمی توان اقدام به خرید و مصرف داروهای افسردگی نمود. داروهای این بیماری روحی معمولا دارای عوارض جسمی برای فرد مصرف کننده است و زمانی که افراد شروع به خوردن داروهای افسردگی می کنند، معممولا تا مدتی روال عادی زندگی آن ها دست خوش برخی تغییرات می شود تا بدن به داروهای افسردگی و گاها اعصابی که توسط روانپزشک یا روانشناس متخصص تجویز شده است، واکنش عادی نشان دهد.

آشنایی با 3 مورد بهترین قرص های ضد افسردگی
زمانی که دکتر روانشناس یا روانپزشک معالج داروهای ضد افسردگی را برای فرد تجویز می کند، اولین سوال افراد کاربرد و آشنایی با انواع داروهای ضد افسردگی است. بسیاری از افراد به دلیل کنجکاوی و دانستن برخی اطلاعات تمایل به آشنایی با انواع داروهای ضد افسردگی دارند که در این بخش چند نمونه از معروف ترین داروهای این بیماری روحی که توسط پزشکان تجویز می شود را به شما معرفی خواهیم کرد. البته باید در نظر داشت که داروهایی که توسط روانشناسان و روانپزشکان برای افراد تجویز می شود با توجه به شدت و نوع بیماری افراد متفاوت است و نمی توان برای همه یک نسخه یکسان را تجویز کرد.
بیشتر بخوانید: بهترین روش های درمان افسردگی دارویی و غیر دارویی
داروی ضد افسردگی سیتالوپرام (Citalopram)
داروی ضد افسردگی سیتالوپرام بیشتر برای افرادی که دچار حملات پانیک و اختلالات وسواس زیاد هستند، توسط پزشکان تجویز می شود. پانیک نوعی حمله اضطرابی محسوب می شود که فرد را دچار ترس و اضطرابی غیر قابل کنترل می کند. داروی Citalopram جزئی از گروه داروهای SSRIs یا مهارکننده بازجذب سروتونین است. سروتونین در واقع نوعی ماده شیمایی است که باعث انتقال ماده عصبی به مغز می شود. سلول های سروتونین در بدن کارکردهای مختلفی از جمله: رفتارهای اجتماعی، اختلالات روانی و... را برعهده دارند.
تاثیر داروی ضد افسردگی سیتالوپرام (Citalopram)
داروی ضد افسردگی سیتالوپرام به صورت مستقیم سیستم عصبی افراد را هدف قرار می دهد و مصرف این دارو باید حتما زیر نظر پزشک متخصص باشد تا از ایجاد مشکلات جدی در فرد جلوگیری شود. تاثیرات این دارو معمولا پس از 4 تا 6 هفته در شخص ظاهر می شود. در زمان مصرف این دارو و زمانی که هنوز بدن شما با دارو هماهنگ نشده است، احتمالا افکار نگران کننده شما افزایش خواهد یافت تا بدن به صورت کامل با دارو هماهنگ شود. در ابتدای مصرف دارو معمولا روانپزشکان با دوز بسیار کم شروع می کنند و به تدریج براساس وضعیت بیمار دوز دارو کم یا زیاد می شود. حتما توجه داشته باشید که این دارو به هیچ عنوان نباید به صورت خودسرانه کم گردد و گرنه دچار آسیب های جبران ناپذیری خواهید شد.
عوارض داروی Citalopram
عوارض داروی Citalopram یکی از سوالات اساسی افرادی است که به جهت رفع مشکلات خود و پیدا کردن آرامش مجبور به استفاده از داروهای ضد افسردگی هستند. برای اطلاع از عوارض اصلی و جانبی این دارو خواندن بروشور داخل جعبه دارو یا مراجعه به سایت رسمی تولید کننده دارو خالی از لطف نیست. در ادامه این مطلب به برخی از عوارض شایع و همه گیر سیتالوپرام خواهیم پرداخت:
- مشکلات گوارشی
- خواب رفتگی اندام
- احساس خوابآلودگی
- احساس گیجی
- کاهش یا افزایش وزن
- بیخوابی
- خارش و راش پوستی
- اختلالات قلبی
داروی ضد افسردگی دولوکستین (duloxetine)
داروی ضد افسردگی دولوکستین در درمان اختلالات اضطرابی شدید کاربرد دارد. دولوکستین از جمله داروهای بازجذب کننده سروتونین و نوراپی نفرین است و حتما باید توسط یک متخصص روانپزشک تجویزشود. Norepinephrine در واقع نوعی هورمون است که وظیفه انتقال پیام های عصبی به مغز را دارد. به بین ساده تر نوراپی نفرین نوعی هورمون استرس محسوب می شود. مصرف این داروی افسردگی سبب افرایش حس نشاط و شادی در افراد می شود و برای افرادی که از افسردگی های شدید، اضطراب عمومی و افرادی که از کمردرد رنج می برند، معمولا تجویز می شود. تاثیر این داروی افسردگی از هفته 2 یا 4 مشخص خواهد شد و روانشناسان مدت زمان بهبود با این دارو را حداقل 6 ماه در نظر گرفته اند. در صورتی که به صورت خودسرانه اقدام به قطع این داروی افسردگی کنید با مشکلاتی چون سرگیجه، تهوع، اختلالات خواب، لرزش و... مواجه خواهید شد.
عوارض داروی دولوکستین (duloxetine)
عوارض داروی دولوکستین از سوالات مهم افرادی است که این داروی ضد افسردگی را به جهت بهبود شرایط خود مصرف می کنند. برخی از عوارض شایع این بیماری که در افراد بسیاری مشابه بوده است، به شرح زیر است:
- احساس خستگی
- حالت تهوع
- احساس گزگز و بی حسی پوست
- یبوست یا اسهال شدید
- حالت تهوع
- کاهش اشتها
- خوابآلودگی
- تاری دید
- بثورات پوستی
- سرگیجه و سردرد
- سوء هاضمه
- احساس گزگز و بی حسی پوست
- خشکی دهان
بیشتر بخوانید: چه کسانی نیاز به روانشناس دارند؟
عوارض شایع قرص های افسردگی چیست؟
عوارض قرص های افسردگی یکی از دلایل مهمی است که بسیاری از افراد تمایلی به استفاده از داروهای ضد افسردگی ندارند. عوارض این داروها در زمان استفاده کاملا غیر قابل اجتناب است، اما برخی از روانپزشکان و روانشناسان برخی راهکارهای ساده و قابل انجام را ارائه داده اند که تا حدودی از عوارض این داروهای روحی جلوگیری می کند. برای اطلاع از راهکارهای شایعی که سبب کاهش اثرات داروهای افسردگی می شود، حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید تا با توجه به وضعیت شما، بهترین راهکارها را ارائه دهد. در این بخش به معرفی برخی از عوارض شایعی که بسیاری از بیماران مصرف کننده قرص های روان و اعصاب با آن مواجه می شوند را بیان خواهیم کرد.
- حالت تهوع
- افزایش اشتها و اضافه وزن
- تاری دید
- کاهش میل جنسی
- خستگی و خواب آلودگی
- مشکلات نعوذ و کاهش ارگاسم
- خشکی دهان
- بیخوابی
- سرگیجه
- بی قراری
- اضطراب
- یبوست
تاثیر داروهای ضد افسردگی بر مغز چیست؟
تاثیر داروهای ضد افسردگی بر مغز بسیار گسترده و علمی است. داروهای ضد افسردگی به طور معمول با تاثیر گذاری بر سلول های مغزی افراد، سبب ایجاد آرامش روحی و روانی در افراد می شوند و به مرور زمان با تاثیرگذاری های بیشتر و رسوخ در تک تک سلول های مغزی در برخی افراد سبب ایجاد برخی مشکلات در زندگی روزمره آنها می شود. به طور کلی استفاده از داروهای ضد افسردگی به صورت دائمی به عیچ عنوان توصیه نمی شود و استفاده از این داروها به مرور زمان تاثیرات مخربی نه تنها بر روی مغز افراد ، بلکه بردیگر اندام های بدن نیز خواهد گذاشت.