فلوراید چیست و فلوراید تراپی چه فوایدی دارد؟

نویسنده: پیرکاریز
تاریخ انتشار: 1402-08-03
آخرین به‌روزرسانی: 1402-08-03

زمانی که نام فلوراید تراپی به گوشتان برسد احتمالا تعجب خواهید کرد، اگر بدانید که این درمان نه تنها برای کودکان بلکه برای بزرگسالان هم بسیار مفید است. در چندسال گذشته استفاده از فلوراید بیشتر برای کودکان توصیه می شد تا بتوان جلوی بخشی از پوسیدگی دندان در کودکان را گرفت. ولی در 2 الی 3 سال اخیر به دلیل رواج یافتن بیشتر پوسیدگی دندان این روش درمانی به بسیاری از بزرگسالان نیز توصیه می شود. در این مقاله همراه ما باشید تا با فواید فلوراید برای دندان آشنا شوید.

فلوراید چیست و فلوراید تراپی چه فوایدی دارد؟

فلوراید چیست؟

فلوراید یک ماده معدنی است که به طور طبیعی و خالص در صنایع آبی ما وجود دارد و باعث جلوگیری از پوسیدگی و خرابی دندان می شود. پوسیدگی دندان به دلیل حل شدن مینای دندان در اثر نفوذ باکتری ها به دندان است که فلوراید به ترمیم و مقابله با این باکتری ها به مینای دندان کمک می کند. به دلیل مقدار کمی که از این ماده در منابع آبی ما وجود دارد کارشناسان برای حفظ هرچه بیشتر بهداشت عمومی دهان و دندان افراد جامعه مقداری فلوراید را به آب های خوراکی و شهری اضافه می کنند. البته این موضوع را نباید از یاد برد که در بسیاری از میوه ها و دیگر مواد مصرفی ما فلوراید وجود دارد ولی به دلیل حجم کم آن پزشکان به استفاده از فلوراید تراپی، دهانشویه و خمیر دندان های دارای فلوراید توصیه می کنند. با استفاده از این روش از پوسیدگی دندان های خود جلوگیری کنید تا دیگر نیازی به پرداخت هزینه های سنگین دندانپزشکی نداشته باشید.

فواید فلوراید درمانی چیست؟

  1. فلوراید درمانی به بدن کمک می کند تا موادی مانند کلسیم و فسفات را بهتر جذب کند.
  2. فلوراید وارد ساختار دندان ها می شود و به مینای دندان در حفاظت بیشتر از دندان ها کمک می کند.
  3. روند پوسیدگی دندان با استفاده از فلوراید، کند و حتی خنثی می شود.
  4. فلوراید با جلوگیری از رشد و تکثیر باکتری ها در دهان باعث پیشگیری از عفونت لثه در افراد می شود.
  5. این ماده معدنی به رشد دندان های دائمی در کودکان کمک می کند.
  6. در صورتی که افراد از بریس دندان استفاده می کنند، باید به طور مرتب تحت درمان با این ماده درمانی قرار بگیرند تا از تجمع باکتری ها در اطراف بریس جلوگیری شود.

فواید فلوراید درمانی چیست؟

عوارض فلوراید برای دندان و فرد

فلوراید تراپی هم مانند هر ماده و محصول دیگری که در استفاده از آن زیاده روی شود، موجب بروز عوارض و مشکلاتی برای فرد می شود. از جمله شایع ترین عوارض فلوراید تراپی می توان به موارد بیان شده در این بخش اشاره کرد.

  1. تغییر در رنگ دندان های افراد
  2. آلرژی
  3. خاصیت سمی
  4. اوردوز فلوراید ( علائمی چون حالت تهوع، اسهال، خستگی و تعریق شدید برای فرد اتفاق می افتد.)
  5. مشکلات هوموستاز استخوان
  6. به وجود آمدن استخوان هایی بسیار متراکم

حتما در نظر داشته باشید که مواد فلوراید را دور از دسترس کودکان نگه دارید. در صورت مصرف بیش از حد از این ماده امکان مرگ وجود دارد.

بیشتر بخوانید: انواع بلیچینگ دندان + مزایا، معایب و مراقبت های بعد از آن

روش استفاده از فلوراید دندان

روش استفاده از فلوراید دندان مراحل بسیار خاص و پیچیده ای ندارد که شما در خانه نتوانید آن را انجام دهید. ولی توصیه ما به شما برای فلوراید درمانی خود یا کودکتان مراجعه به یک متخصص دندانپزشک ماهر و با تجربه است. همان طور که بیان شد استفاده زیاد از حد فلوراید عوارضی را برای انسان در بر دارد و از آنجایی که کودکان زیر 3 سال هنوز قادر به بیرون انداختن آب دهان خود نیستند و مایع فلوراید را قورت می دهند حتما به یک دندانپزشک اطفال مراجعه کنید تا دوز مناسبی از فلوراید را با ابزارهای مخصوص بر روی دندان کودک شما بگذارد.

فواید فلوراید برای دندان کودکان

فلوراید درمانی برای کودکان بسیار مهم است. زیرا با قوی و محکم تر کردن دندان از آنها در برابر اسیدها و باکتری ها محافظت می کند. هر پدر و مادری باید حتما فلوراید درمانی کودک خود را از سنین کودکی آغاز و دلایل استفاده از فلوراید را به کودکان خود آموزش بدهند.

زمان دریافت فلوراید تراپی برای کودکان

زمانی که کودک شما اولین دندان خود را بیرون آورد، برای فلوراید تراپی آماده است. بسته به دندان و احتمال ایجاد پوسیدگی در دندان سالی 2 تا 4 بار دریافت فلوراید برای کودکان الزامی است. توجه داشته باشید که بعد از انجام فلوراید تراپی کودک تا 30 دقیقه نباید چیزی بخورد یا بنوشد.

فواید فلوراید برای دندان کودکان

چه مقدار فلوراید در طول روز باید دریافت کنیم؟

مقدار فلوراید روزانه توصیه شده به صورت زیر است:

  1. از بدو تولد تا سه سالگی ۰.۱ تا ۱.۵ میلی گرم
  2. از ۴ تا ۶ سالگی ۱ تا ۲.۵ میلی گرم
  3. از ۷ تا ۱۰ سالگی ۱.۵ تا ۲.۵ میلی گرم
  4. در جوانان و نوجوانان ۱.۵ تا ۴ میلی گرم

 عوارض فلوراید بر مغز

طبق آخرین تحقیقاتی که در رابطه با عوارض فلوراید بر مغز انجام شده است، دانشمندان متوجه شدند که فلوراید می تواند تاثیرات بسیار مخربی بر سلامت مغز و روان فرد بگذارد. از جمله آثار مخرب استفاده از فلوراید بر مغز و روان می توان به کاهش هوش، نقص های رفتاری (ADHD)، اختلال در یادگیری و به یاد سپردن اشاره کرد. حتما توجه داشته باشید درصورتی که در دوران بارداری می خواهید از فلوراید استفاده کنید از پزشک معالج خود مشورت بگیرید تا کودک شما در دوران بارداری دچار مشکل نشود.

بیشتر بخوانید: هر آنچه درباره دندان عقل باید بدانید

استفاده از فلوراید داخل مواد مصرفی برای دندان کافی است یا به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

امروزه در برخی از مواد مصرفی ما از فلوراید استفاده می شود که در صورت دریافت به اندازه و کافی نیازی به مراجعه مداوم به دندانپزشک نیست. ولی در نظر داشته باشید که مراجعه حداقل سالی یکبار به دندانپزشک برای چکاپ دندان برای تمامی سنین بسیار ضروری است. در صورتی که برای کودک خود از خمیر دندان های حاوی فلوراید استفاده می کنید، مطمئن شوید که کودک حتما مواد داخل دهانش را به بیرون می اندازد و قورت نمی دهد. برای دسترسی به بهترین دندانپزشک می توانید به سایت دکتر نوبت مراجعه کنید و در اسرع وقت نوبت متخصص دندانپزشک را رزرو کنید.