آزمایش پاپ اسمیر چیست + کاربرد و زمان انجام آن

نویسنده: گشاده رو
تاریخ انتشار: 1403-10-05
آخرین به‌روزرسانی: 1403-10-05

پاپ اسمیر ابزاری برای غربالگری سرطان دهانه رحم است. این آزمایش می‌تواند سلول‌های غیرطبیعی دهانه رحم را قبل از سرطانی شدن تشخیص دهد. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی اغلب آزمایش های HPV را در طول آزمایش پاپ انجام می دهند تا HPV که یکی از علل اصلی سرطان دهانه رحم است را بررسی کنند. نتیجه نامشخص یا غیر طبیعی پاپ اسمیر ممکن است نشانه عفونت، سرطان  یا مشکلات دیگری باشد. در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا علاوه بر آشنایی با دلایل انجام پاپ اسمیر با بهترین زمان انجام و سن شروع تست پاپ اسمیر، اطلاعات جامعی را کسب کنید.

آزمایش پاپ اسمیر چیست + کاربرد و زمان انجام آن

تست پاپ اسمیر چیست؟

تست پاپ اسمیر ( که به آن تست پاپ هم گفته می شود) یک روش غربالگری برای تشخیص  سرطان دهانه رحم یا همان سرویکس است. این آزمایش سلول های غیر طبیعی دهانه رحم را که سرطانی هستند یا پتانسیل سرطانی شدن را دارند و یا حتی عفونت ها و التهاب های خاص را بررسی می کند. در طی آزمایش پاپ اسمیر، پزشک متخصص سلول های دهانه رحم را که در انتها و بالای واژن قرار داد به آرامی جمع آوری می کند و با میکروسکوپ تحت بررسی قرار می گیرند. ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و جنسی زنان تست پاپ اسمیر را استاندار طلایی برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم می دانند زیرا تغییرات سلول های دهانه رحم را قبل از تبدیل شدن به سرطان تشخیص می دهد.

آزمایش پاپ اسمیر چه کاربردی دارد؟

دلیل انجام آژمایش پاپ اسمیر جلوگیری یا تشخیص زودهنگام سرطان دهانه رحم است. سرطان دهانه رحم سرطانی است که با رشد سلول های دهانه رحم شروع می شود. دهانه رحم انتهای باریک و تحتانی رحم است که به داخل واژن باز می شود. غربالگری سرطان دهانه رحم با تست پاپ می تواند سرطان دهانه رحم یا عفونت و التهاب را در مراحل اولیه تشخیص دهد، زمانی که احتمال درمان آن بیشتر است.

بیشتر بخوانید: تیرگی واژن به چه علت رخ می دهد؟

 شرایط تست پاپ اسمیر چیست؟

برای انجام تست پاپ اسمیر بیمار باید برخی شرایط را رعایت کند تا این آزمایش به طور دقیق انجام شود. شرایط تست پاپ اسمیر طبق توصیه دکتر زنان خوب تهران به شرح زیر است:

  1. دو روز قبل از معاینه رابطه جنسی واژینال نداشته باشید.
  2. حداقل دو روز قبل از آزمایش از تامپون، کرم واژینال، فوم یا ژل ضدبارداری، روان کننده یا دوش آب استفاده نکنید.
  3. قرار ملاقات را برای بعد از اتمام دوره خود تنظیم کنید.

با رعایت این نکات جزئی می توانید مطمئین شوید که تست شما به طور دقیق انجام شده است.

بهترین زمان انجام تست پاپ اسمیر

تست پاپ اسمیر مایع چیست؟

تست پاپ اسمیر مایع یا لیکوئید بیس ( liquid based ) ابتدا سلل های واژن و دهانه رحم را جمع آوری میکند. بعد سلول ها داخل یک مایع حل شده و برای بررسی به آژمایشگاه ارسال می شوند. این روش توسط سازمان غذا و داروی آمریکا( FDA) تایید شد و در حال حاضر به عنوان ابزاری برای غربالگری اولیه سرطان دهانه رحم مورد استفاده قرار می گیرد.

بهترین زمان تست پاپ اسمیر

بهترین زمان تست پاپ اسمیر طبق توصیه پزشکان متخصص اواسط سیکل قاعدگی است. اواسط چرخه شما در زمان تخمک گذاری است. اگر سیکل قاعدگی شما 28 روزه باشد، اواسط سیکل قاعدگی 14 روز است. اگر کوتاه تر یا طولانی تر است باید 14 روز از اولین رز آخرین قاعدگی خود بشمارید. در این زمان سلول های دهانه رحم شما به احتمال زیاد در حالت طبیعی هستند.

زمان تست پاپ اسمیر چند روز بعد از پریود است؟

زمان تست پاپ اسمیر محدودیت خاصی ندارد و در هر زمانی می توان آن را انجام داد، اما تست پاپ اسمیر حداقل 5 روز پس از پایان پریود است. توصیه می شود در زمان پریود انجام ندهید. گاهی اوغات ممکن است پزشک به دلایلی مجبور باشد این تست را در زمان پریود بگیرد، اما انجام این تست در دوران پریودی به دلیل جریان سنگین خون نتیجه آزمایش دقیق نباشد.

بیشتر بخوانید: افتادگی رحم چیست؟ علائم و روش های درمان

تست پاپ اسمیر در منزل قابل انجام است؟

امکان انجام تست پاپ اسمیر در منزل هم توسط برخی مراکز بهداشتی جهت آسایش و راحتی بانوان فراهم شده است. برای انجام این تست در منزل ابتدا با مراکز بهداشتی که این تست را در منزل انجام می دهند هماهنگی های لازم را داشته باشید تا در زمان معین کارشناس مامایی به منزل شما مراجعه کند. کارشناس با کیت های خانگی تست پاپ اسمیر و ابزارهای لازم سلول های دهانه رحم را جمع آوری می کند و سپس به آزمایشگاه می فرستند. این روش برای بانوانی که در مراکز یا کلینیک ها دچار استرس و اضطراب می شوند یا دسترسی به مطب برای آن دشوار است بهترین گزینه محسوب می شود.

جواب تست پاپ اسمیر

جواب تست پاپ اسمیر معمولا مثبت، منفی یا در  برخی موارد ناهنجار تشخیص داده می شود. معمولا مدت زمان حاضر شدن جواب تست پاپ اسمیر بین 1 الی 2 هفته است.

جواب تست پاپ اسمیر مثبت: تست مثبت معمولا با عنوان positive نشان داده می شود؛ که لازم است بدانید به معنای وجود سرطان نیست. مثبت بودن تست نشان از وجود یک مشکل یا حتی یک عفونت ساده است.

جواب تست پاپ اسمیر منفی: تست منفی که با عنوان Negative  نشان داده می شد به معنای عدم وجود هر گونه عفونت و مور مشکوک در آزمایش است. نتیجه منفی نشان می دهد که شما دارای  هیچ مشکل خاصی نیستید و نیازی به ادامه پیگیری ها ندارید و کاملا طبیعی و نرمال هستید.

رابطه بعد از تست پاپ اسمیر

رابطه بعد از تست پاپ اسمیر برای هر فردی با توجه به بدن او متفاوت است. توصیه می شود تا زمانی که گرفتگی ها و لکه بینی یا خونریزی به طور کامل بهبود پیدا نکرده است از انجام رابطه جنسی خودداری کنید. این تحریکات و لکه بینی بسته به واکنش طبیعی بدن هر فرد متفاوت است و معمولا دو الی سه روز پس از آزمایش بهبود پیدا می کنند.

بیشتر بخوانید: فیبروم رحم چیست و چگونه درمان می شود؟

آزمایش پاپ اسمیر چگونه انجام میشود؟

آزمایش پاپ اسمیر توسط دکتر زنان خوب مشهد یا مراکز ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی انجام می شود . ابتدا لباس زیر و شلوار خود را دربیاورید و روز میز با پاهای باز و پاشنه های رکابی بنشینید. پزشک زنان یا ماما  یک پارچه به شما می دهد تا روی پاهای خود قرار دهید.در طول این روش، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما:

یک اسپکولوم را وارد واژن شما می کند . ممکن است کمی فشار احساس کنید. این ابزار فلزی یا پلاستیکی واژن شما را باز نگه می دارد تا پزشک بتواند دهانه رحم شما را ببیند.

با استفاده از یک برس نرم، نمونه کوچکی از سلول ها را از دهانه رحم شما می گیرند.

برس یا کاردک حاوی سلول های دهانه رحم را در یک لوله یا شیشه قرار می دهد.
پزشک متخصص این شیشه یا لوله را به آزمایشگاه می فرستند تا سلول های دهانه رحم زیر میکروسکوپ بررسی شوند.

معمولا تایم انجام این آزمایش بین 5 الی 10 دقیقه است.

تست پاپ اسمیر چگونه انجام می شود؟

تست پاپ اسمیر در بارداری ضرر دارد؟

تست پاپ اسمیر در دوران بارداری  بی خطر است و آزمایش های غربالگری دهانه رحم با افزایش میزان سقط جنین هیچ گونه ارتباطی ندارد. توصیه می شود آزمایش غربالگری دهانه رحم را در همان مراحل اولیه بارداری انجام دهید.

تست پاپ اسمیر برای دختر باکره انجام می شود؟

در پاسخ به سوال تست پاپ اسمیر برای دختره باکره قابل انجام است؟ باید بگوییم خیر قابل انجام نیست. برای انجام این آزمایش اسپکولوم باید وارد رحم شود و دهانه رحم را تا مقداری باز کند. در دختران مجرد یا باکره به دلیل وجود پرده بکارت و احتمال آسیب به آن امکان انجام این آزمایش وجود ندارد. اگر رابطه جنسی ندارید احتمالا ابتلا به hpv بسیار کم است و توصیه می شود در صورت نزدیکی بعد از 21 سالگی این تست را انجام دهید.

تست پاپ اسمیر چه بیماری هایی را نشان میدهد؟

تست پاپ اسمیر برای تشخیص بیماری های زیر انجام می‌شود:

  • سرطان دهانه رحم
  • سلول‌های احتمالی پیش‌سرطانی در دهانه رحم (دیسپلازی)
  • زگیل تناسلی ناشی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، یک عفونت رایج مقاربتی که خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش می‌دهد.

توصیه می شود برای جلوگیری از مبتلا شدن به هرکدام از این بیماری ها طبق توصیه پزشک در زمان مشخص آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید و خود را از درگیری با سرطان و هر گونه عفونت نجات دهید.

بیشتر بخوانید: تخمدان پلی کیستیک + علل و روش های درمان

خونریزی بعد از تست پاپ اسمیر طبیعی است؟

خونریزی بعد از تست پاپ اسمیر به صورت خفیف یا لکه بینی تا چند ساعت یا نهایت یک روز بعد از آزمایش طبیعی است. این خونریزی به دلیل تحریک رگ های خونی دهانه رحم رخ می دهد. اگر دچار خونریزی شدید شده اید حتما در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید زیرا خونریزی شدید طبیعی نیست و حتما علت دیگری دارد.

 تست پاپ اسمیر چندسال یکبار باید انجام شود؟

تست پاپ اسمیر برای خانم هایی که رابطه جنسی خود را چه به صورت دخول و چه به صورت سطحی آغاز کرده اند بعد از گذشت 1 الی دو سال ضروری است. در جدول زیر به طور کامل مدت زمان انجام تست پاپ اسمیر را در سنین مختلف بیان کرده ایم.

سن

زمان انجام تست پاپ اسمیر

توضیحات

21 تا 29 سال

هر 3 سال یک بار

زنان در این گروه سنی باید تست پاپ را به تنهایی انجام دهند. تست HPV به تنهایی برای زنان 25 تا 29 سال قابل انجام است، اما تست پاپ ترجیح داده می‌شود.

30 تا 65 سال

هر 5 سال یک بار

این گروه سنی سه گزینه برای آزمایش دارند: هر 5 سال یکبار آزمایش پاپ و HPV، هر 3 سال یکبار آزمایش پاپ، یا هر 5 سال یکبار تست HPV به تنهایی.

بیش از 65 سال

بررسی نتایج آزمایش های قبلی و متوقف کردن

اگر هیچ‌گونه سلول غیرطبیعی یا سرطان دهانه رحم نداشته‌اید و آزمایش‌های غربالگری متوالی منفی بوده است، می‌توانید غربالگری سرطان دهانه رحم را متوقف کنید.

طبق توضیحات درج شده در این جدول که توسط پزشکان متخصص توصیه شده است با توجه به شرایط و گروه سنی خود می توانید تست پاپ اسمیر را انجام دهید.

تست پاپ اسمیر بعد از هیسترکتومی

تست پاپ اسمیر بعد از هیسترکتومی بستگی به شرایط شما دارد. اگر هیسترکتومی شما به دلیلی غیر از سرطان انجام شده باشد ممکن است با توصیه پزشک انجام تست پاپ اسمیر برای شما متوقف شود؛ اما اگر این جراحی به دلایل سرطان انجام شده باشد یا شما دچار HIV مثبت و سیستم ایمنی ضعیف باشید باید با مشورت پزشک همچنان آزمایش پاپ اسمیر را انجام دهید.

تست پاپ اسمیر بعد از هیسترکتومی

در نهایت...

تست پاپ اسمیر به عنوان یکی از آزمایشات مهم بانوان محسوب می شود که انجام آن به صورت سالیانه از مهم ترین کارهایی است که بانوان باید انجام دهند. اگر شما نیز  احساس می کنید که دچار بیماری هایی شده اید که متخصص زنان با انجام تست پاپ اسمیر به آن پی خواهد برد، پس وقت را تلف نکنید و  با رزرو نوبت از متخصص زنان و زایمان همین حالا آسودگی خیال را به خود هدیه دهید.